کل نماهای صفحه

شنبه، شهریور ۰۷، ۱۳۸۸




عالیجناب آیت الله صادق اردشیر لاریجانی

ریاست محترم قوه قضاییه

تهران، جمهوری اسلامی ایران

عالیجناب،

ما این نامه را برای بیان نگرانی های عمیق خود در خصوص نقض جدی وگسترده حقوق بشر که بعد از انتخابات دوازدهم ژوئن (22 خردادماه) درایران رخ داده است برای شما می نویسیم. دیده بان حقوق بشر امیدواراست در سمت جدید به عنوان رییس قوه قضاییه با سرعت و با شدت هرچه تمام تر برای پایان دادن به این آزار واذیت ها ونیز تحقیق وتحت تعقیب قراردادن افرادی که مسوول چنین اقداماتی بوده اند اقدام کنید.

ما همچنین بر انجام تحقیقات بی طرفانه درخصوص افرادی که آشکارا درنتیجه شکنجه وبدرفتاری در بازداشت جان خود را از دست دادند تاکید داریم و خواستار آن هستیم که به نگهداری بازداشت شدگان در بازداشتگاه های غیرقانونی و غیررسمی پایان داده شود.

دیده بان حقوق بشرپیش ازاین درخصوص سرکوب تظاهرکنندگان مسالمت آمیز، منتقدان سیاسی، مدافعان حقوق بشرو روزنامه نگاران هشدارداده است. ما به خصوص نگران حملاتی هستیم که توسط نیروهای امنیتی صورت گرفته ومنجر به مجروح شدن صدها نفر و کشته شدن حداقل سی نفر شده است. شاهدان عینی با دیده بان حقوق بشر در خصوص جزییات حملاتی که توسط نیروهای بسیجی و نیروی انتظامی علیه بسیاری از تظاهرکنندگانی که به صورت مسالمت آمیز تجمع کرده بودند سخن گفته اند. این حملات بدون آنکه تحریکی از جانب انان صورت بگیرد رخ داده است. این نگرانی همچنین شامل حملات شبانه به خانه های مسکونی درمناطق مختلف تهران نیز می باشد. ما همچنین درجریان گزارش هایی هستیم که خشونت های مشابهی را علیه تظاهرکنندگان در شهرهای دیگر مطرح کرده اند.

علیرضا جمشیدی، سخنگوی قوه قضاییه درتاریخ یازدهم اگوست اینکه نیروهای امنیتی بیش از 4000 نفر را بعد از انتخابات دستگیر کرده اند تایید کرد. دیده بان حقوق بشر خصوصا نگران زندانیانی است که بدون اینکه اتهامی علیه آنها اقامه شود ویا دسترسی به وکیل داشته باشند همچنان در زندان به سر می برند. طی هفته های گذشته دستگاه قضایی چندین جلسه دادگاه با حضور بیش از 100 نفر از زندانیان از جمله سیاستمداران برجسته اصلاح طلب برگزار کرد که در آن آنها با اتهام های کلی "توطئه" مواجه شدند. دولت همچنین اعترافات منسوب به برخی از این افراد از جمله معاون سابق رییس جمهوری سیدمحدعلی ابطحی را پخش کرد، اعترفاتی که با توجه به شرایطی که این افراد درآن زندانی هستند نشانه بارز اجباری بودن آن است. دولت همچنان به انکار حق دسترسی به وکیل زندانیان و نیز برخورداری آنها از یک دادگاه عادلانه وآزاد ادامه می دهد.

دیده بان حقوق بشر همچنین شواهدی از بازداشت شدگان آزادشده وخانواده های افرادی که همچنان در زندان به سر می برند جمع آوری کرده است. آنها در خصوص وقوع شکنجه ورفتارهای غیرانسانی در بازداشت گاه ها خبرداده اند. یکی از بازداشت شدگان آزادشده به دیده بان حقوق بشر گفته است که ماموران او را کتک زده اند و تهدید به نگهداری طولانی مدت درسلول انفرادی کرده اند و از وی خواسته اندبا بازجویانش برای تهمت زدن به خود ودیگران دراینکه برای ایجاد انقلاب مخملی نقشه می کشیدند- ودیگر اتهامات سیاسی که هیچ نوع عمل مجرمانه ای به شمار نمی آید- همکاری کند. براساس گفته های کسانی که ما با آنها صحبت کردیم بازجویان کرارا از بازداشت شدگان درمورد زندگی شخصی شان از جمله روابط جنسی شان پرسیده اند و آنها را تهدید کرده اند که این اطلاعات را برای عموم منتشر خواهند کرد. خانواده های زندانیان به دیده بان حقوق بشر گفته اند که ماموران به آنها هشدار داده اند که اگر درباره شرایطی که عزیزانشان در آن زندانی هستند صحبت کنند خود آنها هم دستگیر خواهند شد.

دیده بان حقوق بشر ازحضرتعالی درخواست می کند که فورا سیاهه ای از موارد نقش حقوق بشر را که مربوط به ناآرامی های بعد از انتخابات است وبرخی پرونده های برجسته دیگری که مربوط به قبل از انتخابات است را سریعا در دستور قراردهید.

به صورت خاص ما خواستاریم که درجهت حل مسائل زیر اقدام کنید:

- سریعا پرونده دههانفر ازکسانی را که بدون اقامه هیچ اتهامی تحت شرایط بسیار دشوار وبدون دسترسی به وکلایشان همچنان درزندان هستند رامورد بررسی ودرمورد آن اقدام کنید. بسیاری از بازداشت شدگان بیش از دو ماه در زندان انفرادی به سر برده اند. دستگاه قضایی باید آنها را آزاد کند یا اتهام وبزه مشخصی را علیه آنها اقامه کند. برای آنهایی که در زندان هستند و متهم، باید به آنها اجازه دهد که فورا به وکیل وخانواده های خود دسترسی داشته باشند و به محضر یک قاضی مستقل که قدرت وتوانایی بررسی قانونی بودن بازداشت آنها را داشته باشد ودستور آزادی آنها را بدهد آورده شوند. این اتهامات سریعا باید درحضور یک دادگاه که از شرایط بین المللی دادگاه های عادلانه تبعیت می کند مورد بررسی قرارگیرد.

- قوه قضاییه باید مقامات دولتی را گفته شده درخصوص شکنجه و بدرفتاری با بازداشت شدگان- ازجمله در بازداشت گاه کهریزک وزندان اوین ونیزبازداشتگاه های پلیس وبسیج- مورد تحقیق وتفحص قرار دهد و کسانی را که مسوول این قضایا بوده اند ویا نقش آمر داشته اند را تحت تعقیب قضایی قرارداده و تادیب کند.

- فورا حسین درخشان وب لاگ نویس ایرانی-کانادایی که بدون هیچ جرم مشخصی درزندان است را آزاد ویا اتهامش را مشخص کنند و او را در دادگاه عادلانه ای که از استانداردهای دادگاه های عادلانه برخوردار است محاکمه کند. درخشان از ماه اکتبر سال 2008 تا کنون -عمدتا بدون دسترسی به خانواده و یا مشورت حقوقی- در زندان نگهداری شده است. یکی از بازداشت شدگانی که اخیرا از زندان آزاد شده است به دیده بان حقوق بشر گفت که درخشان تحت کنترل بخش اطلاعات سپاه پاسداران در سلول انفرادی نگه داشته می شود. ما دلایلی داریم که باور کنیم وی فرد موسوم به "جاسوس" است که دراعترافاتش اصلاح طلبان برجسته و فعالان جامعه مدنی که بعد از انتخابات ریاست جمهوری بازداشت شده اند را به فعالیت های موسوم به "انقلاب مخملی" مربوط کرد.

- برای پیداکردن کسانی که آمر سرکوب تظاهرکنندگان بعد از انتخابات وهمچنین آزار واذیت بازداشت شدگان بودند یک کمیته حقیقت یاب تشکیل دهید. به خصوص کمیته باید نقش حسین تائب فرمانده نیروی مقاومت بسیج، سردار اسماعیل احمدی مقدم فرمانده نیروی انتظامی، حجب الاسلام غلامحسین رمضانی رییس حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران و همچنین سعید مرتضوی دادستان تهران را مورد تحقیق وتفحص قرار دهد.

عالیجناب، تحقیقات ما نشان می هد که ارگان های رسمی ونیمه رسمی، از جمله وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و سپاه پاسداران مکان های مخفی وغیررسمی را اداره می کنند که در ان افرادی که با دلایل سیاسی بازداشت می شوند را بازجویی ونگهداری می کنند. ما از شما می خواهیم با توجه به قدرت حقوقی قوه قضاییه در خصوص بازداشتگاه ها در جمهوری اسلامی این ادعاها را مورد تحقیق وتفحص قرار دهید و نتایج این تحقیقات را به اطلاع عموم برسانید و گام های فوری برای پایان دادن به چنین اعمالی بردارید و نیز کسانی را که دراین کار مسوولیت دارند پاسخگو کنید.

عالیجناب، ما همچنین تاکید داریم که شما سریعا برخی موارد نقض حقوق بشر که پیش از انتخابات رخ داده است را نیز مد نظر قرار دهید. به صورت خاص ما از دفتر شما درخواست می کنیم که دو پرونده مرگ در بازداشتگاه - یکی مرگ زهراکاظمی خبرنگار-عکاس ایرانی-کانادایی درسال 2003 ودیگر مرگ دربازدشتگاه زهرابنی یعقوب 27 ساله دانشجویی پزشکی درسال 2007- را مورد بررسی قرار دهد. این دو پرونده بیش ازدیگر موضوعات برجسته به نظر می رسند به خاطر فقدان اعتمادی عمیق وگسترده ای که نسبت به تحقیقاتی که مقامات مسوول درمورد این پرونده ها انجام دادند وجود دارد. در خصوص پرونده زهرا کاظمی، اگرچه کمیته تحقیق وتفحص مجلس شورای اسلامی مسوولیت مرگ او را متوجه ماموران قضایی کرد اما تنها پیگرد قانونی دراین خصوص یک فرد رده پایین وزارت اطلاعات بود که او هم نهایتا تبرئه شد. درمورد پرونده زهرا بنی یعقوب، خانواده وی علائمی از ضرب وشتم را روی بدن وی مشاهده کرده اند که به شدت با اظهارات مقامات رسمی درخصوص خودکشی وی درتضاد است.

ما همچنین از شما می خواهیم که سیلواهاراتونیان، کامیارعلایی وآرش علایی را از زندان آزاد کنید. برادران علایی پزشکانی هستند که به خاطر فعالیت هایی که درزمینه با مبارزبا بیماری ایدز داشته اند شناخته شده هستند. هاراتونیان نیز کارمند مرکزبین المللی تحقیقات وتبادل علمی ((IIREX، سازمانی که فعالیت های توسعه ای درحوزه جامعه مدنی انجام می داد بود. همه این افراد محکوم شده اند به "همکاری با ایالات متحده آمریکا" که آشکارا تنها به خاطر حوزه کاری وتماس های بین المللی شان بوده است.

درنهایت، ما از شما می خواهیم که آزادی هفت تن از رهبران جامعه بهایی را که از ماه می 2008 به اتهام "توهین به مقدسات" و تبلیغ علیه نظام اسلامی درزندان هستند تضمین کنید. این هفت مردم وزن باید حداقل به نزد قاضی برده شد و مبنای حقوقی و ضرورت بازداشت آنها مورد بررسی قرارگیرد و به آنها فرصت داده شود که به اتهام های یاد شده علیه خودشان دردادگاهی که از شرایط واستانداردهای لازم بین المللی برخوردارند محاکمه شوند.

سپاسگزاریم از توجه فوری شما به این موضوعات مهم.

ارادتمند

جواستورک معاون بخش خاورمیانه سازمان دیده بان حقوق بشر

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر